Dieta Europejczyków uboga w warzywa i owoce. Jak wypadają Polacy?

Warzywa i owoce powinny być istotnym elementem zbilansowanej diety – co do tego wątpliwości nie mają specjaliści ds. żywienia i dietetycy w całej Europie. Wskazania odnośnie spożycia produktów z tej grupy różnią się jednak w poszczególnych państwach. Jak pokazują dane, w większości krajów Europy rekomendacje ekspertów niestety nie znajdują odzwierciedlenia w diecie mieszkańców. Czy Polacy wpisują się w ten niepokojący trend?   Rekomendacje a rzeczywistość Według rekomendacji Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) codziennie należy spożywać przynajmniej 400 g warzyw i owoców, podzielonych na 5 lub więcej porcji. Tak samo brzmią wytyczne Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ). Podobne do IŻŻ instytu...
Z materiałów (tekstów, zdjęć, plików audio oraz wideo) publikowanych na stronie media.refleksjatv.pl można korzystać bezpłatnie pod warunkiem umieszczenia aktywnego (klikalnego) linku do strony media.refleksjatv.pl.
Zaloguj się, aby zobaczyć pełną treść artykułu
Zapraszamy także do współpracy i publikowania materiałów na stronie Telewizji internetowej Refleksja